Peş peşe depremlerle sarsılan Tokat’ ta son olarak dün akşam meydana gelen ve büyük korkuya yol açan 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından gözler Kuzey Anadolu Fayına çevrildi.
Uzmanlar depremin Erzincan’ın da içinde bulunduğu Kuzey Anadolu Fayını etkileyip etkilemeyeceği konusunu tartışıyor.
Olası bir Erzincan depreminde deprem hazırlıkları, hasarlı binaların durumu, yıkılması gereken binalar, köylerdeki kerpiç evlerin durumu, evlerdeki eşyaları sabitleme, deprem çantası hazırlama, toplanma merkezleri gibi konulara dikkat çekiliyor.
Erzincan’da çok katlı binaların olmaması ve meydana gelen depremlerin ardından önlem alma çalışmaları bir nebze de olsa halkı rahatlatırken, yapı inşaatlarında kafalardan silinmeyen soru işaretleri tedirginliğe neden oluyor.
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, ‘Deprem Kuzey Anadolu fayını tetikler mi?’ sorusuna açıklık getirdi. Ersoy “O bölgenin depremselliğini tartışmıştık. Bu Kuzey Anadolu fayının ana kolu üzerinde değil, yan kolları üzerinde, yine Kuzey Anadolu fayına bağlı ama buranın çok uzun olmadığını dolayısıyla 6-.6.5’a kadar deprem oluşturabileceğini, 7’ye çıkmayacağını söylemiştim. Nitekim hemen akabinde de 5.6 büyüklüğündeki deprem şöyle kritik; Türkiye’deki yapıların hasar sınırları 5.5’la başlıyor. Dolayısıyla 5.6 bu anlamda önemli olabilir.
Mühendislik olarak hatalı binalarda mutlaka hasarlar meydana gelmiş olabilir. Daha önceki deprem 9 kilometre civarındaydı. Bu 5 kilometre civarında yüzeye yakın olması daha çok hissedilmesini sağlar. Dolayısıyla bu biraz binanın ve zemine bağlı olarak hissedilir ama 5.6 büyüklüğündeki deprem baya hissedilir. Önemli olan hasar meydana gelip gelmemesidir. Türkiye deprem ülkesi bunu kabul etmek gerekiyor ve bugün Tokat’tan yarın Malatya’dan bir başka yerden bu haberleri duyacağız. Depreme karşı dirençli şehirler ve binalar yapmak için bütün enerjimizi buna sevk etmemiz gerekiyor. Aksi takdirde bu depremler devam edecek. Bu Kuzey Anadolu fayının ana kolu üzerinde olmadığı için 7 seviyelerinde bir deprem normal şartlarda beklemem ama tabi bunun garantisi yok. Ben sadece depremlerin meydana geldiği fayın uzunluğuna bağlı olarak bu yorumu yapıyorum. 5.6 müstakil bir deprem olabilir, daha büyüğü gelmeyebilir ama bunun garantisi yok. Tokatta, Sulusaray’da 5,6 deprem oldu. Dün gece burada aynı yerde 4,1 deprem de olmuştu. Dün olan deprem öncü depremdi. Bu deprem Tokat’ta KAF’tan ayrılan ve Anadolu Levhası içerisine SW yönlü uzanan kol üzerinde oluştu. Bu orta büyüklükteki deprem kalitesiz yapı stoklarında zarar vermiş olabilir. Geçmiş olsun.” Dedi.
Deprem Uzmanı Dr. Sinan Cansız ise; “Müstakil bir deprem. Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde Erzincan’dan İstanbul’a kadar her zaman büyük şiddetli depremler meydana gelmektedir ki, Tokat’ta da en son 1942 yılında Erbaa ilçesinde çok ciddi bir deprem meydana geldi, büyük bir yıkım bıraktı. Bölge aslında büyük depremlere gebe olan bir bölge her zaman. Diri fayların her zaman olduğu büyük depremler oluşturabilecek nitelikte. Çok yüzeye yakın bir deprem. Kahramanmaraş depremine göre 2 kat daha yakın bir deprem” dedi. Kuzey Anadolu fayı 1500 kilometre uzunluğunda yaklaşık ve 50 kilometre genişliğinde büyük bir fay zonu. Bunun kuzeyinde ve güneyinde çok sayıda bu fayla bağlantılı aktif fay var.” Dedi.
Read More Ajans Erzincan – Erzincan’ın Güncel Haber Sitesi